Lepas “member baik” aku kejutkan sembahyang subuh tadi, aku dah tak boleh nak lelap mata dah. Perut pulak kelaparan. Last aku makan semalam kat “Warung Kita” area Dublin 8. Unik kan nama kedai makan tu?
So, aku pun mintak la suggestion dari member baik aku nih.
Aku: Nak masak apa ek? Bagi suggestion sket plis
"Member baik": Try tgk blog ni… (ada address dia bagi)
Cuaca kat luar pulak memang cun! Baru pukul 6.30 pagi tapi dah cerah macam pukul 10 pagi. Derauan angin sejuk memberi salam kat aku. Tergedik2 aku menahan sejuk.
Hmm, ni yang membangkitkan mood untuk nak masak yang besh2 sket ni.
Tetiba aku terjumpa resepi daging rusa masak kunyit dalam blog kak Sue nih. Wohoho… ini sudah menarik! Check list barang… Hampir kesemua yang diperlukan aku ada kot, except daging rusa la. Mana nak pi cari kat sini. Kang pi sembelih rusa liar kat Pheonix Park, aku plak yang kena masuk lokap kot.
Al-kisahnya, aku pun mula la menyediakan barang2. Defrost daging, bersiang bawang besar, bawang putih, halia dan serai. Kalo ikut resepi tadi tu, aku kena tumis bawang2, halia, serai dan kunyit dengan minyak. Tapi disebabkan ni rumah orang bujang, mana nak ada kunyit2 ni. Jadi plan nak letak serbuk kunyit la sebagai pengganti…
Haa, perkenalkan ni la kitchen cabinet rumah aku. Best kan design dia? Paling aku berkenan, dapur memasak dia. Zanussi tuh, pakai electric, 4 variable flat ceramic hobs. Memang senang nak guna dan cuci. Tapi kalo elektrik pun selalu takde, hang jangan dok galak nak pakai la.
Selesai tumis, bau pun memang terbaek la. Then kena letak serbuk kunyit dan asam keeping. Bagai seorang pro, aku buka la pintu cabinet untuk amik botol serbuk kunyit. Tapi buka2 je cabinet tu…cerah je. Tak dak apa satu pun. Menggelabah aku.
Aikk, mana pi habih aksesori memasak aku?
Aaaah, punggah la camni!
Pi mana pulak botol serbuk kunyit nih?
Rupa2nya housemate aku dah clear kan cabinet tu kemarin time aku tidoq. Hah, ni dah kira darurat. Abes, camna dengan projek daging masak kunyit aku nih??
Mau tak mau, terpaksa lah aku divert projek daging masak kunyit kepada daging masak kari last minute. Huhuhu… seb baik serbuk kari ada lagi. Kalo yang tu pun "cerah", memang aku tukar buat sup daging je la.
Akhirnya, jadi jugak kari daging aku. Amacam, kari orang bujang? 40 minit gak kot nak buat nih…Huhu. Berbaloi bila perut kenyang!
Hepi! Hepi! Hepi!



Tiada ulasan:
Catat Ulasan